2012. február 4., szombat

Főzzünk valamit

Hozzánk is elért a nagy hideg és a még nagyobb hó. Így nemigen volt kedvem illetve kedvünk (szerencsére a párom is velem töltötte a hétvégét) kimozdulni. Kitaláltuk, hogy kellene vmi egyszerű és finom kaját főzni, hogy gyorsabban teljen a nap:)
Sokat nem kelett ötletelni rajta, megnéztük mi van itthon aztán kihoztuk belőle a legjobbat:)
Ami végül mustáros fokhagymás karaj lett sült krumplival, desszertnek pedig egy kis aranygaluska csokoládé sodóval.

Konkrét recepttel sajnos nem tudok szolgálni, mert improvizáltunk:)

Mustáros sült karaj sült krumplival
Íme a hozzávalók a karaj elkészítéséhez (pontos adatokat nem tudok írni):
  • 50-60dkg karaj
  • 1,5 dl mustár
  • egy teáskanál fokhagymakrém
  • csipet só
  • kétféle fűszerkeveréket használtunk, ami 3:2 arányban görög fűszerkeverék és sertés fűszersó
  • kevés bors
  • egy csipet só
  • olaj (olajosan csillogó legyen a pác)
Elkészítés: A karajt szeletelés után kicsit kiklopfoltam, majd vékony csíkokra vágtam. A pác hozzávalóit összekeverjük egy kis tálban, majd hozzáadtam a húshoz. Letakarva egy órát állni hagytuk (akinek van rá lehetősége több óráig, akár egy napig is pihentetheti a hűtőben). Majd egy serpenyőbe kevés olajat öntünk és megpirítjuk a húst, vízzel felöntjük és fedő alatt pároljuk. a vízzel való felöntést addig ismételjük míg elég puhának nem érezzük a húst.
Mi sült krumplit sütöttünk hozzá, de krumplipürével is lehet.

Az aranygaluska receptjét nem írnám le külön mivel bármelyik receptes könyvből vagy internetről kinézhető. De azért ITT egy recept az aranygaluskához. Én viszont nem vanília sodóval hanem csokissal csináltam.

Aranygaluska csokoládé sodóval




Csokoládésodó ahogy én csinálom!
Hozzávalók:
  • 0,5 l tej
  • 2 tojássárgája ( ha csak egy tojásunk van akkor, egy sárgájából csináljuk és teszünk hozzá egy púpozott teáskanál lisztet)
  • 2 teáskanál porcukor
  • 1,5 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • egy kiskanál finomliszt
Elkészítés: Egy tálban felverjük a tojást majd hozzáadjuk a száraz alapanyagokat és végül a tejet. Az egészet jól összekeverjük majd gőz fölött sűrűre főzzük.( én sosem gőz fölött készítem, hanem csak simán és így is tökéletes) A csokisabb íz kedvéért én szoktam bele tenni csokidarabokat (ez lehet megmaradt mikulás vagy akár húsvéti csokitojás is)

Nekünk nagyon ízlett, kimondottan büszkék voltunk magunkra, hogy ilyen finomra sikeredett:)


Nektek hogy tetszik?
Ha esetleg vki kipróbálná kérem feltétlenül írja meg, hogy tetszett-e neki és  hogyan sikerült!









2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a finom ebédet drágám!:) Szeretlek! S

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szívesen, máskor is!én is szeretlek:)

    VálaszTörlés